Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (C.N.S.C.) a organizat astazi, 21 august, conferinta de lansare a proiectului Imbunatatirea managementului la nivelul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, aferent competentelor specifice legate de implementarea cu succes a proiectelor sustinute din instrumente structurale, bazata pe eficientizarea procesului de achizitie publica.

Lorand Lehel Bogdan, presedintele institutiei a facut referire la oportunitatea pe care acest proiect o ofera CNSC de a dezvolta o baza informationala foarte utila atat pentru institutia pe care o conduce, cat si pentru alte institutii implicate in reglementarea si monitorizarea achizitiilor publice.

Ideea acestui proiect a aparut ca urmare a unei incercari nereusite a CNSC de a obtine aprobarea aplicarii unui modul din ECRIS (aplicație (soft) folosita la nivelul instantelor judecatoresti pentru managementul electronic al dosarelor), in cadrul CNSC. CNSC functioneaza ca o instanta, cu dosare distribuite aleatoriu intre cele 11 complete, complete prezidate de o persoana licentiate in drept si formate din trei membri: consilier economic, consilier tehnic si un expert.

Gabriela Teletin, sefa autoritatii de management a Programului Operational Asistenta Tehnica (POAT), a fost de asemenea prezenta la conferinta si s-a aratat optimista in legatura cu buna derulare a acestui proiect. De altfel, proiectele implementate cu finantare din POAT au fost cele mai putin afectate de corectii financiare si se asteapta a fi si primul program operational al Romaniei, care va fi aprobat in urma semnarii Acordului de Parteneriat. Reamintim ca trei programe operationale sunt in curs de aprobare la Comisia Europeana.

Viorel Parvu, managerul de proiect, a incheiat seria alocutiunilor cu o prezentare detaliata a obiectivelor si activitatilor proiectului.

Cele mai importante activitati ale proiectului sunt:

- Crearea platformei informatice de acces la culegerea de spete si alte informatii relevante pentru prevenirea neregulilor din domeniul achizitiilor publice,
- Elaborarea unui ghid de bune practici in domeniul achizitiilor publice din aferente proiectelor finantate din instrumente structural,
- Seminarii pre si post realizare ghid , cu reprezentanti ai institutiilor cu atributii in domeniul gestionarii si monitorizarii achizitiilor. Vor fi invitati si beneficiari de finantari si participant la procedurile de atribuire, din mediul privat.

Proiectul este cofinantat din FONDUL EUROPEAN DE DEZVOLTARE REGIONALA prin Programul Operational Asistenta Tehnica 2007 - 2013, are o valoare de aproape 8 milioane de lei si se deruleaza pe o perioada de 16 luni.

De Ramona Diaconu